UTAZÁS

Budapesten kívül

Keresse fel az elbűvölő városokat, várakat és tóparti üdülőhelyeket!

Budapest Európa egyik legérdekesebb és legolcsóbb városa. De ha valóban meg szeretné ismerni azt, amit Magyarország kínál, vesse tekintetét a fővároson kívülre, és fedezze fel ezeket az egyedülálló helyeket!
 

Szentendre

Terrakotta és okkerszínű házak, macskaköves sikátorok, mediterrán jellegű templomok – Szentendre olyan vonzó, hogy könnyen áldozatul is eshet ennek. A fenséges Duna partján található város szépsége és Budapesthez való közelsége nyaranta tömegesen vonzza a látogatókat.

Lófogaton is megismerhet a várossal. A Skanzenben, a hagyományos paraszti otthonokat és malmokat bemutató szabadtéri múzeumban a falvak világába nyerhet bepillantást. A festői főtér kiváló alkalom egy jó ebédre. Az itt látható keresztet annak emlékére állították, hogy a várost megkímélte egy pestisjárvány.

21 km
35 perc


Visegrád

A történelem iránt rajongóknak és az élvezeteket kedvelőknek ugyanúgy teljesülnek a vágyai Visegrádon. A település a fenséges Börzsöny és a Visegrádi-hegység között kanyargó Duna partján található. Károly Róbert a XIV. században épített itt egy királyi palotát, amelyet a XV. században Mátyás király reneszánsz stílusúra épített át. A legjobb alkalom a látogatásra a minden év júliusának második hetében megrendezett Visegrádi Palotajátékok.

A városnak komoly stratégiai jelentősége volt, ezért több erődítménye is van. A Salamon-torony az Alsóvárnak része, a látványos XIII. századi citadella a Fellegvárhoz tartozik. A város mellett található Lepencefürdő termálvizekkel kényezteti a megfáradt utazókat.

42 km
1 óra


Esztergom

Az esztergomi bazilika ott épült, ahol több mint ezer éve megkoronázták Szent Istvánt, Magyarország első királyát. Ez Magyarország legnagyobb épülete, kihagyhatatlan látnivaló.

Esztergom Magyarország egyik legrégibb városa, különféle negyedei csodálatos változatosságot mutatnak. A Víziváros a legélénkebb: színes házairól, templomairól és múzeumairól ismert. A Duna Múzeum kézzelfogható kiállítása kitűnő meglepetés a családok apraja-nagyja számára.

Nagyszerű pihenést nyújt a Kis-Dunától keletre lévő termálfürdő, ahol a vízparti pázsit kényelmes menedéket nyújt a tömeg elől. A pihenést és a felüdülést egyesítheti a Termál Sörkertben, ahol sok-sok fiatal mulat hangos zeneszóra.

47 km
1 óra


Hollókő

Ugorjon vissza az ipari forradalom előtti világba a Cserhát mélyén fekvő múzeumfaluban, Hollókőn! A falu 1987 óta része a világörökségnek, körülbelül 400 lakosa hagyományos építésű, zsúpfedeles házakban lakik. A helybeliek egy sajátos nyelvjárást beszélnek, régmúlt időkre visszanyúló életmódjukban megőrzik a néphagyományokat és a népi mesterségeket.

Ha húsvétkor látogat ide, megismerkedhet az ünnepkörhöz kapcsolódó népszokásokkal és a népviselettel, októberben a szüreti felvonuláson, a szőlőbetakarítás befejezésének ünnepén vehet részt. Akik ízelítőt szeretnének kapni az egyszerű életből, megszállhatnak közös használatú helyiségeket is tartalmazó nádfedeles házakban, de a foglalásról jó előre gondoskodniuk kell.

97 km
1 óra 15 perc


Balaton

A Balatonnak, Közép-Európa legnagyobb tavának türkizkék vizét szemlélve nehezen hihető, hogy a neve a „mocsár” szó szláv megfelelőjéből ered. A tó apró szemcséjű üledékkel borított sekély medrének köszönhetően ideális a fürdőzésre. Ezért egyre több üdülőhely épül körülötte, különösen a déli parton. Nyáron horgászni és vitorlázni is lehet, az úszás pedig különös öröm a csodálatosan meleg vízben, amelynek hőmérséklete szép napokon a 25 °C-ot is eléri. A hideg idő beálltakor a korcsolyázás és a fakutyázás váltja fel a nyári örömöket.

A legnépszerűbb fürdőhely Siófok, amely a Balaton fővárosaként ismert. A tó nyugati végén fekvő Keszthelyen található a gyönyörű Festetics-kastély. A fiatalok számára érdekes lehet Zamárdi, ahol évente megrendezik a Balaton Sound fesztivált.

134 km
1 óra 20 perc

 

VISEGRÁD